V Prievidzi sa spúšťa petícia za zachovanie pošty

15.01.2013 Prievidza

Prievidza (TS) - Podľa informácií, ktorými disponuje mesto Prievidza, plánuje Slovenská pošta presťahovať svoju pobočku z Ul. M.R. Štefánika do komerčných priestorov na Ul. Falešníka. Samospráva pritom v záujme zachovania pobočky v pôvodných priestoroch ponúkla Slovenskej pošte mimoriadne výhodné podmienky nájmu nebytových priestorov. Primátorka mesta spolu s poslancami mestského zastupiteľstva rozbiehajú aj petíciu, ktorou chcú upozorniť na záujem obyvateľov 14-tisícového sídliska.
Na sídlisku Píly, ktoré si vlani pripomenulo 60. výročie začiatku jeho budovania, býva viac ako 14 tisíc Prievidžanov. I napriek tomu ale môže prísť o dôležitú súčasť občianskej vybavenosti, o pobočku Slovenskej pošty, ktorá je na sídlisku posledná. Tá sa má podľa neoficiálnych informácií, ktorými disponuje mesto Prievidza, sťahovať z centrálnej časti sídliska, kde momentálne sídli na
Ulici M. R. Štefánika, do nových priestorov na Ulici Falešníka. V blízkosti sídliska bola pritom roku 2012 zrušená pobočka Slovenskej pošty na Bojnickej ceste. Ako s každým partnerom, aj so Slovenskou poštou zástupcovia Správy majetku mesta Prievidza, a.s. rokovali o predĺžení nájmu nebytových priestorov. Pri dodržaní štandardných podmienok nájmu však k dohode dospieť nevedeli. „Vzhľadom na význam pobočky pošty v tejto lokalite sme listom ponúkli pokračovanie nájmu za 1 euro mesačne, pričom doposiaľ bolo nájomné 1472,52 eur za rok. Myslíme si totiž, že zatvorením pobočky by sa výrazne znížil komfort seniorov, ktorí bývajú v centrálnej časti tohto sídliska a boli by boli nútení chodiť na poštu podstatne ďalej,“ vysvetľuje primátorka Prievidze Katarína Macháčková.
„Podľa našich informácií Slovenská pošta našu veľkorysú ponuku prijať neplánuje, čo nás veľmi sklamalo. Očakávame, že i napriek našej snahe bude verejnosť žiadať vysvetlenie od samosprávy. Aj preto rozbiehame petíciu za zachovanie pobočky, ktorou chceme deklarovať náš jasný záujem o zachovanie pobočky,“ dodáva.
Členovia petičného výboru z radov poslancov mestského zastupiteľstva v Prievidzi vyjadrujú petíciou požiadavku voči Slovenskej pošte, a.s., aby zachovala Poštu 3 – pracovisko na Sídlisku Píly II. Sídlisko Píly patrí k častiam Prievidze, kde žije najviac obyvateľov v seniorskom veku. Keďže dostupnosť služieb sa znížila už zatvorením pobočky pošty na Bojnickej ceste, jej zatvorenie by malo podľa petičného výboru vážny dopad na komfort pri poskytovaní poštových služieb týmto obyvateľom. Členovia výboru vyzývajú vedenie Slovenskej pošty k prijatiu ponuky mesta Prievidza na nájom 1,00 €/mesiac v doterajších priestoroch.
 

Vyberte región